Anne-Goaitske Breteler vertelt over haar boek ‘De laatste dagen van de dorpsgek’
Op maandagavond 10 februari gaf Anne-Goaitske Breteler een zeer interessante lezing bij de Lions over haar boek ‘De laatste dagen van de dorpsgek. Geestelijke gezondheid op het platteland’. Inmiddels is de 2e druk van haar boek verschenen, en wordt ze door het hele land gevraagd lezingen te geven. We waren daarom erg vereerd dat ze haar verhaal ook bij onze club wilde doen.

Het platteland gaat Anne-Goaitske aan het hart. Ze is er geboren en getogen en haar boeken, podcasts en tentoonstellingen zijn het resultaat van jarenlang onderzoek in wetenschappelijke literatuur, regionale archieven en van het interviewen van ervaringsdeskundigen en professionals.
Voor het boek ‘De laatste dagen van de dorpsgek’ was dat nog best een uitdaging, zoals je in haar boek ook kunt lezen. Eerst langzaam aan het vertrouwen winnen om zo meer te weten te komen over de mentale gezondheid van en suïcide onder familieleden. Het blijft een onderwerp waar we nog steeds niet graag over praten. Wat Anne-Goaitske intrigeerde waren de vragen: Hoe kan het dat er opmerkelijk veel suïcides op het platteland voorkomen, terwijl er relatief weinig aanspraak op de ggz wordt gemaakt. En hoe zit dat specifiek met agrariërs? Wat is er met de dorpsgek gebeurd? Waarbij ze het woord dorpsgek overigens liefdevol benadert. En wanneer was je ’anders’ en wanneer ‘rijp voor Franeker’, zoals het in de volksmond nog steeds wordt genoemd? Ben je raar als je niet aan de verwachtingen van de gemeenschap voldoet? Of mogen we dat ook wat meer gaan omarmen?
Het onderwerp leeft, zo kon je ook aan de discussie na afloop merken. Wat maken we zelf mee in de dagelijkse praktijk? Wat vinden wij gewoon en raar? Hoe zit het met de invloed van de farmacie, en zijn al die diagnoses die ons om de oren vliegen nu echt nodig? Het werd een levendige discussie waarbij Anne-Goaitske haar belangrijkste boodschap was: blijf met elkaar praten, voer eerlijke gesprekken over hoe het gaat.
Na afloop gingen haar boeken als zoete broodjes over de toonbank, uiteraard gesigneerd in het Fries.